Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Το σπάνιο διαμάντι των Παλαιολόγων και το καρφί της Σταύρωσης

Καρφί (=Τίμιος Ήλος) της Σταύρωσης του Χριστού (ορατό στην κάτω πλευρά).
Έχει ενσωματωθεί σε χρυσή θήκη-κατασκευή, ενώ η μία πλευρά της θήκης διακοσμείται
με ακατέργαστο διαμάντι ινδικής προέλευσης που θεωρείται το παλαιότερο
διαμάντι της Ευρώπης, δώρο του Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου στον Κάρολο Δ',
αυτοκράτορα
της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ο γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου στην Πράγα, το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της Τσεχίας, φιλοξενεί τα κοσμήματα του βοημικού Στέμματος. Εδώ στέφονταν οι βασιλείς της Βοημίας, ενώ αποτελούσε και τόπο ταφής τους.

Όποιος επισκέπτεται σήμερα τα κοσμήματα του βοημικού Στέμματος σπάνια αφιερώνει πολύ χρόνο για να παρατηρήσει τον χρυσό σταυρό λειψανοθήκη του Κάρολου Δ' όντας περιτριγυρισμένος από τις εντυπωσιακές βασιλικές κορώνες και τους άλλους θησαυρούς.

Δεν θα συμφωνούσε όμως μαζί του ο ίδιος ο Κάρολος Δ΄, αφού για αυτόν ο χρυσός σταυρός λειψανοθήκη ήταν ό,τι πολυτιμότερο είχε στους θησαυρούς του.  

Μέρος από τα κοσμήματα του βοημικού Στέμματος. Αριστερά ο χρυσός σταυρός λειψανοθήκη του Κάρολου Δ'. Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου στην Πράγα (Τσεχία).
 Ο Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Τσέχικα: Karel IV., Πράγα, 14 Μαΐου 1316 – Πράγα, 29 Νοεμβρίου 1378) γεννήθηκε με το όνομα Wenceslaus (Václav) και ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Βοημίας που έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Θεωρείται ο αγαπητότερος τσέχος βασιλιάς και ο "πατέρας του τσέχικου έθνους". 

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κάρολου Δ΄, η Τσεχία γνώρισε τη χρυσή εποχή της ιστορίας της. Ο Κάρολος Δ΄, ένας εξαιρετικά μορφωμένος άνθρωπος (μιλούσε πέντε γλώσσες), άριστος διπλωμάτης και πολύ καλός βασιλιάς, έκανε την Πράγα πολιτιστική πρωτεύουσα της Κεντρικής Ευρώπης και την κατέστησε μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Όταν μάλιστα στέφθηκε σε αυτοκράτορα το 1355, η Πράγα αναβαθμίστηκε σε πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και με ενέργειές του οικοδομήθηκαν πολλά δημόσια οικοδομήματα, ανάμεσα στα οποία και το πρώτο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και το κάστρο Karlštejn, που το προόριζε για τη φύλαξη και προστασία των αυτοκρατορικών κοσμημάτων και των άλλων θησαυρών, ανάμεσα στα οποία και τα αυτοκρατορικά εμβλήματα και τα διακριτικά του Στέμματος (regalia).

Ο Κάρολος Δ΄ είχε πάθος με τα λείψανα και είχε καταφέρει να προμηθευτεί πολλά λείψανα του Πάθους του Χριστού προερχόμενα από το Βυζάντιο. Τα λείψανα αυτά ενσωμάτωσε σε χρυσό σταυρό λειψανοθήκη (για τον οποίον ετοιμάζεται προσεχώς ανάρτηση από τη λειψανοθήκη). Ανάμεσα στα λείψανα του χρυσού σταυρού λειψανοθήκη είναι και ένα καρφί της Σταύρωσης. Το καρφί της Σταύρωσης έχει ενσωματωθεί σε χρυσή θήκη-κατασκευή, ενώ η μία πλευρά της θήκης διακοσμείται με ακατέργαστο διαμάντι ινδικής προέλευσης που θεωρείται το παλαιότερο διαμάντι της Ευρώπης. Το διαμάντι αυτό ήταν προσωπικό δώρο του Ιωάννη Ε´ Παλαιολόγου στον Κάρολο Δ'.
  

Κοντινή λήψη του σπάνιου διαμαντιού των Παλαιολόγων.

Πώς όμως βρέθηκε εκεί; Ο Ιωάννης Ε´ Παλαιολόγος (18 Ιουνίου 1332 - 16 Φεβρουαρίου 1391) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας, ο οποίος κυβέρνησε επισήμως από το 1341 μέχρι το θάνατό του το 1391. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του επιδόθηκε σε διάφορες διπλωματικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των Τούρκων. Μάλιστα περιόδευσε ο ίδιος στη Δύση αναζητώντας στρατιωτική βοήθεια, ενώ την ίδια στιγμή οι Τούρκοι προήλαυναν ακάθεκτοι στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Αλβανία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Ίσως το διαμάντι να ήταν μέρος της διπλωματικής του προσπάθειας να εξασφαλίσει στρατιωτική βοήθεια εναντίον των Τούρκων. Πάντως το δώρο δεν έτυχε ανταπόκρισης και καμία βοήθεια δεν έλαβε τελικά ο Ιωάννης Ε´ Παλαιολόγος

Ο Ιωάννης Ε' ο Παλαιολόγος δωρίζει το σπάνιο διαμάντι στον Κάρολο Δ', αυτοκράτορα
της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τοιχογραφία στο κάστρο Karlštejn, Τσεχία.

 
Το σπάνιο διαμάντι των Παλαιολόγων.

πηγή: http://leipsanothiki.blogspot.gr