Βιβλιογραφία

Ο ''μαρμαρωμένος'' βασιλιάς
 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος υπήρξε ο τελευταίος ηγεμόνας που ανήλθε στον θρόνο της χιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πορφυρογέννητος ο ίδιος και γόνος μιας δυναστείας της οποίας ο γενάρχης απελευθέρωσε την Κωνσταντινούπολη από τους Λατίνους, γαλουχήθηκε με τα ιδανικά ενός αυτοκρατορικού πρίγκηπα. Ο ηρωικός του θάνατος στα τείχη της Βασιλεύουσας επισφράγησε ακατάλυτα τον σύνδεσμό του με τους μετέπειτα αγώνες για την ελληνική ανεξαρτησία. Έτσι ο υπόδουλος Ελληνισμός αρνήθηκε να πιστέψει τον πρόωρο θάνατό του και αποτύπωσε τη μορφή του στη μνήμη του ως «τον μαρμαρωμένο βασιλιά» που περιμένει την απελευθέρωση της Πόλης για να αναστηθεί. Στο νέο συναρπαστικό βιβλίο, το έκτο της σειράς «Μεγάλες Μορφές του Παρελθόντος», περιγράφονται με δραματικό τρόπο οι τραγικές και απέλπιδες προσπάθειες του τελευταίου αυτοκράτορα να περισώσει τα θλιβερά κατάλοιπα του πάλαι ποτέ ενδόξου κράτους του από την οθωμανική λαίλαπα που είχε αρχίσει να ρίχνει βαριά τη σκιά της στην Ευρώπη. Το γλαφυρό κείμενο διανθίζεται με μία σειρά πρωτότυπων μαρτυριών της εποχής, εικόνων και χαρτών και είναι βέβαιο ότι θα συγκινήσει κάθε αναγνώστη.

Περισκόπιο
Τσοπάνης, Κωνσταντίνος
Σελ. 84
ISBN. 960-8345-73-1



Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Ευχών του Θεού πιστός βασιλεύς και αυτοκράτωρ Ρωμαίων
Όλοι ήξεραν ότι "δυστυχής ψ"

Η μοίρα είχε δείξει τις βουλές της γι' αυτόν όταν είδε να χάνονται και οι δύο γυναίκες του, ύστερα από λίγους μήνες συζυγίας. Η πατρίδα του ήταν ό,τι του είχε απομείνει και το να πολεμάει συνεχώς για να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί ήταν πια όλη του η ζωή.

Όταν και οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του πέθαναν την ίδια χρονιά, οι βουλές του Θεού έγιναν πια εναργείς.

Ως αυτοκράτωρ ήξερε να διαβάζει τους καιρούς και είδε την καταιγίδα να έρχεται. "Μεσημέρι από νύχτα - όλ' η ζωή μια λάμψη!"

Η προσωπικότητα του τελευταίου αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παρουσιάζεται μέσα από μια συνολική επισκόπηση της αντίστοιχης περιόδου της ιστορίας της. Μ' αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης σχηματίζει μια ολοκληρωμένη εικόνα των συνθηκών μέσα στις οποίες έζησε και πέθανε ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος και κατανοεί καλύτερα τις πράξεις και τα συναισθήματα του. Η αφήγηση συμπληρώνεται από πλήθος σχετικών αποσπασμάτων και συνοδεύεται από χάρτες ειδικά σχεδιασμένους για τη συγκεκριμένη έκδοση.
Δημήτρης Βασιλόπουλος

Ευρασία, 2011
270 σελ.
ISBN 978-960-8187-71-9



 

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, πολιορκία και άλωσις Κωνσταντινουπόλεως

  Η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους το 1453 είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας και η αποφράδα ημέρα του Βυζαντινού Ελληνισμού.
Ανέλαβα να γράψω το λεγόμενο "Ημερήσιο Χρονικό της Πολιορκίας", αποδίδοντας κατά λέξη τις κυριότερες διηγήσεις των αυτόπτων μαρτύρων και των σύγχρονων ή σχεδόν σύγχρονων ιστορικών της εποχής, που είχαν την δυνατόν άριστη γνώση των γεγονότων. Ανάμεσα στις πολύ σπουδαίες περιγραφές, καταθέτω εκείνες του Βενετού Βάρβαρου, του Καρδινάλιου Ισίδωρου, του Λατίνου αρχιεπισκόπου Μυτιλήνης Λεονάρδου και του Έλληνα Κριτόβουλου. Οι περίπου καθημερινές αυτές διηγήσεις, συνδυαζόμενες μ' εκείνες των Βυζαντινών χρονογράφων Φραντζή, Δούκα και Χαλκοκονδύλη κάνουν δυνατή σήμερα σε μας την παρακολούθηση, ώρα με την ώρα, των εναγώνιων περιπετειών του μνημειώδους αυτού δράματος. Επίσης συμβουλεύθηκα, επί ίσοις όροις, τους Τούρκους και τους Σλάβους ιστορικούς.

Η άλωση θα μείνει, προπαντός, στη μνήμη των Ελλήνων μια χρονολογία αθάνατη, μνημόσυνο αώνιο για το δοξασμένο θάνατο του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που έπεσε ηρωϊκά για την Πατρίδα, στο ρήγμα της πύλης του Αγίου Ρωμανού, το πρωί της 29ης Μαΐου 1453, ανάμεσα στους ατρόμητους συμπολεμιστές του.

Παρίσι, Μάρτιος 1914, Γουσταύος Σλουμπερζέ

Γουσταύου Σλουμπερζέ
μετάφραση: Σπυρ. Π. Λάμπρου, Ιωάννης Α. Μελισσείδης, Ρίτα Ζαβολέα - Μελισσείδου

Βεργίνα, 2002
388 σελ.
ISBN 960-7171-90-Χ, ISBN-13 978-960-7171-90-0

 

Χρονικόν

"Χρονικόν". Ο Φραντζής, που έζησε "εν θερμώ" την ιστορικώτατη, αλλά και θλιβερώτατη εποχή του Βυζαντίου, ήταν ασφαλώς ο πιο κατάλληλος για την ιστορική αποτύπωσι των γεγονότων, εξ ιδίας αντιλήψεως και γνώσεως προσώπων, συνθηκών, αιτίων και αιτιατών. Αρχίζει την εξιστόρησί του από το 1258 (αυτοκρατορία Νικαίας) και, καλύπτοντας περίοδο δύο αιώνων, τελειώνει το 1467. Από τις σελίδες του παρελαύνουν προσωπικότητες φιλικές και εχθρικές. Καταγράφονται επιτυχίες και αποτυχίες, με κορυφαία την τραγωδία της αλώσεως. Περιγράφονται τόποι. Εξιστορούνται συνωμοσίες και εμφύλιες διαμάχες. Στηλιτεύεται η αρνητική στάσι και η αναλγησία των Δυτικών κατά την περίοδο του εθνικού μας δράματος. Με όλα αυτά και άλλα το "Χρονικό" του Φραντζή αποτελεί την αυθεντικώτερη μαρτυρία και πηγή πληροφοριών μιας περιόδου ιδιαζόντως καταλυτικής για την τύχη του γένους, οι συνέπειες τη ςοποίας ακολουθούν έκτοτε το ελληνικό έθνος στην ιστορική του διαδρομή.

  Γεωργίου Φραντζή
επιμέλεια: Απ. Μ. Τζαφερόπουλος
μετάφραση: Απ. Μ. Τζαφερόπουλος

Γεωργιάδης - Βιβλιοθήκη των Ελλήνων, 2001
214 σελ.
ISBN 960-316-133-0, ISBN-13 978-960-316-133-2, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 11,08 

 

 

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Η τελευταία νύχτα της Πόλης

Μια πρωτότυπη και πολύτιμη προσέγγιση σε ένα ιστορικό ντοκουμέντο που βασίζεται σε δυσεύρετες πηγές και αυθεντικές μαρτυρίες! Το βιβλίο αυτό, προϊόν συστηματικής, διεξοδικής και προπάντων αξιόπιστης έρευνας, αποτελεί μία συναρπαστική ιστορική μελέτη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Αυτόπτες μάρτυρες και ιστοριογράφοι της εποχής συνθέτουν μέσα από μοναδικές πηγές -πληθώρα κειμένων που δεν υπάρχουν στα Ελληνικά παρά μόνο στη γλώσσα συγγραφής τους- ένα έργο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Μια ιστορική αφήγηση για την οικογένεια των Παλαιολόγων, το υπόβαθρο της διαδοχής μέχρι τον Κωνσταντίνο, τη βασιλεία του αλλά και την Άλωση, μέσα από τη ματιά διαφορετικών χρονικογράφων των οποίων τα έργα είναι δυσεύρετα- Φραντζή, Δούκα αλλά και Barbaro - κάνουν το ιστορικό αυτό βιβλίο μοναδικό. Ένα πολύτιμο βιβλίο για να κατανοήσουμε μια εποχή, έναν Αυτοκράτορα και Πολιτικό Άντρα, έναν λαό... 


Κύριος Συγγραφέας: Mijatovic, Cedomilj
Εκδότης: ΔΙΟΠΤΡΑ
Ημερομηνία Έκδοσης: 11/2007
Σελίδες: 239
ISBN: 9789603643463