Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, ως Πριγκιπας Δεσποτης της Πελοποννησου.

Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, ως Πριγκιπας Δεσποτης της Πελοποννησου.

Με αφορμη δηλωσεις του Προεδρου της "Δημοκρατιας" και διαφορων -και καλα- δεξιων και -και καλα- σοσιαλιστων "πολιτικων" τύπου "Η χωρα προσπαθει να σταθεροποιηθεί, δεν έχει εδαφικές διεκδικησεις", παραθέτουμε την αντιστοιχη πολιτικη που εφαρμοσε ο πρίγκιπας(τότε) / πολεμιστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.


Όντας πριγκιπας σε μια παρηκμασμένη αυτοκρατορία, με πολλα πολεμικά και διπλωματικά μέτωπα και με τη συνεχη διχόνια των αδερφών του (ειδικά ο Δημήτριος που υποστηριζόταν και απο τους Τούρκους..), ανέλαβε δράση στην Πελοπόννησο σαν Δεσποτης, χωρίς ποτέ να γκρινιάξει για τα τρομερα λάθη των προγόνων του που επεφεραν την παρακμη (τυπου "παρελαβα χαος...")
Αντιθέτως με ευθύνη και ζήλο προχωρησε στην αναδιοργάνωση της διοικησης της Πελοποννησου με στοχο την ανακατάληψη ολων των εδαφων απο Ενετους και Φραγκους, πιστος στο πρωτόκολλο "των απολεσθέντων κτίσεων ανάκτισης", με κάθε τροπο, με καθε μεσον, με καθε θυσια. Και όντως κατάφερε να παρει πίσω σχεδον ολη την Πελοποννησο και επεκταθηκε εως τη Βοιωτια και τη Φθιώτιδα, ενισχύοντας την άμυνα χτίζοντας το τοιχος στα Εξαμιλια.
Θα μπορουσε να αραξει και αυτος συμφωνα με το σκεπτικο των Νεοελληνων, στο παλατι του στο Μυστρα, να φουσκωνει η κοιλια του και να λεει "Παρελαβα χαος..."
Σκληρες μαχες, με κορυφαια αυτη με το στρατο του Μουρατ στα εξαμιλια οπου και ηττηθηκε. Εκανε το χρεος του ομως, ακομα και στο μελλον, οταν στεφθηκε Αυτοκρατορας παλι δεν παραδώθηκε των προσπαθειών, εχοντας απεναντι του την Εκκλησια, τους Τουρκους, τους πλουσιους...
Παντα αγωνιστης με τεραστια αισθηση του καθηκοντος, της τιμης και του πατριωτισμου. Η ιδια του η ζωη ειχε λιγοτερη σημασια για αυτον, μεχρι που την εδωσε και αυτην.
Τρανο παραδειγμα για τους Νεοελληνες μπας και φτυσουν τη μαπα τους στον καθρεφτη....
Η διεκδικηση των χαμενων εδαφων ειναι παντοτινο μελλημα υπο οποιεσδηποτε συνθηκες. Ετσι χτιστηκαν οι ελληνικες κοσμοκρατοριες και αυτοκρατοριες.
Πχ δεν υπαρχει Τουρκια. Υπαρχουν απλως κατεχόμενα ελληνικα εδαφη. Ψεμματα?